En enkel guide till travsporten

skimmel häst på travbanan
Har du haft ditt första möte med en häst? Är det skrämmande att gå på din första trav? Det är okej om du är nervös. På denna sida kommer vi att lära dig allt du behöver veta om travsport så att du kan vara förberedd när det är dags för ditt nästa lopp.

Vad är travsport?

Trav är en typ av hästkapplöpning, vanligtvis för hästar som är minst två år gamla. Travare har störst chans att vinna om de kan hålla en genomsnittlig hastighet på 2-3 kilometer i timmen. Det är populär sport för de som vill spela om pengar eftersom man kan satsa på den häst man tror ska vinna.

Vad är travgång?

När en häst travar rör sig benen i diagonala par. Det innebär att ett framben och ett bakben rör sig tillsammans, liksom de andra två benen på andra sidan kroppen. Hästens bakben studsar också upp och ner när den rör sig.

 

Vad kan jag förvänta mig vid ett typiskt tävlingsevenemang?

Tävlingsevenemang har vanligtvis ett antal lopp, med olika hästar och ryttare som tävlar i varje lopp. Tävlingarna kan vara hur långa som helst, men är vanligtvis cirka två kilometer långa.

Vad ska jag ha på mig till en travlopp som besökare?

I Sverige är det inte längre någon särskild klädkod, men utomlands kan de fortfarande förekomma mer uppklädda evemenag. Även om du sannolikt inte kommer att se många människor i formell klädsel på ett travtävlingsevenemang, så kan det vara bra att tänka på att vara hel och ren, och snyggt klädd. Du kanske vill klä dig bekvämt, men du måste också tänka på praktiska kläder. Det är troligt att du kommer att stöta på lera och smuts på marken om det är ett utomhusevenemang, så stövlar är oftast bäst i dessa fall.

Där har du det! Detta är grunderna i trav. Nu är du redo att njuta av din första tävling. Ha så kul!