Intressanta fakta om hästar

Hästar är ett fantastiskt djur som finns över hela världen. De har använts inom jordbruk, transport och krigföring i århundraden. Det finns dock många fakta om hästar som du kanske inte känner till!

Vi är en hästälskare och vi älskar att dela med oss av det vi lärt oss till andra. Bland den här faktan ska vi utforska några av de mest intressanta sakerna om hästar så att du kan imponera på dina vänner!

Inte födda igår

Hästar har funnits i cirka 50 miljoner år. Hästar utvecklades från en grupp djur som kallas Hyracotherium. Hästen härstammar från ett fyrtåigt däggdjur som inte är större än en dagens rävar.

En gammal vän

Namnet på den domesticerade hästen är Equus Caballus. Hästar tämjdes för jordbruksändamål omkring 4000 f.Kr. Det finns över 300 olika hästraser i världen idag.

Perfekt anpassad

Hästar kan sova både stående och liggande. Detta är mycket praktiskt när man är ett stäppdjur och behöver kunna hitta sovplatser på olika ställen. Att hästen är ett stäppdjur syns även i hastigheten. Den genomsnittliga hästen kan springa i hastigheter på upp till 30 kilometer i timmen. Hästar har stor uthållighet och kan springa länge utan att tröttna. Detta, i kombination med att hästar i det vilda äter upp till 18 timmar per dag och kräver mycket motion, gör dem till krävande sällskapsdjur. Men de är fortfarande en mycket populär hobby både i Sverige och utomlands, och för den riktigt hästbitna ger det mycket mer än det tar.

Mytomspunnen

En hästsko ger tur i vissa kulturer, medan andra tror att den ger otur. I fornnorden trodde man att Oden hade en häst vid namn Sleipner som hade hela 8 ben, och därför sprang mycket snabbt. Det fanns också senare sägner om att Näcken kunde förvandla sig till en häst, och man skulle därför vara försiktig med främmande hästar. Det finns också historier om att hästar har sörjt sina ägare. Bland annat sägs Gustav II Adolfs häst Streiff ha sörjt honom, och låtit bli att äta 3 dagar efter han dött. 

Stort ansvar

Den genomsnittliga livslängden för en häst är mellan 25 och 30 år, men kan ibland bli upp till 40 år. Den äldsta hästen var en engelsk blandras som hette Old Billy, och han blev hela 62 år!